Pizza na kukurydzianym spodzie

4.4 (161 ocen)

Część mąki pszennej zastąpiłam mąką kukurydzianą, pizza była złocista i chrupiąca.

Składniki:

  • Na dwie pizze ok 30 cm średnicy :
    250 g mąki pszennej
    200 g mąki kukurydzianej
    25 g drożdży
    1 płaska łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki oleju
    letnia woda ok 220 ml
Wystaw ocenę:

4.4 (161 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Pizza

Pizza na kukurydzianym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z cukrem, łyżką mąki i odrobiną wody, odstawiamy do wyrośnięcia.
    Do miski wkładamy obie mąki, sól, olej, dodajemy wyrośnięte drożdże i dolewamy po stopniowo wodę, jednocześnie zagniatając ciasto. Wody dajemy tyle, aby ciasto było sprężyste w konsystencji ciut luźniejsze od pierogowego.
    Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia.
  • 2. Następnie wałkujemy cienko, przenosimy natłuszczoną na blaszkę lub formę do pieczenia pizzy, smarujemy ulubionym sosem, wykładamy dodatki, mogą to być pieczarki, wędlina warzywa, wszystko zależy od upodobać i fantazji, posypujemy tartym serem i pieczemy 15 minut w 200 *C.

Porady

Z tej porcji ciasta wyjdą 2 pizze ok. 30 cm średnicy na cienkim spodzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować