Część mąki pszennej zastąpiłam mąką kukurydzianą, pizza była złocista i chrupiąca.
Składniki:
Na dwie pizze ok 30 cm średnicy :
250 g mąki pszennej
200 g mąki kukurydzianej
25 g drożdży
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju
letnia woda ok 220 ml
Pizza na kukurydzianym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże mieszamy z cukrem, łyżką mąki i odrobiną wody, odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski wkładamy obie mąki, sól, olej, dodajemy wyrośnięte drożdże i dolewamy po stopniowo wodę, jednocześnie zagniatając ciasto. Wody dajemy tyle, aby ciasto było sprężyste w konsystencji ciut luźniejsze od pierogowego.
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia.
2.Następnie wałkujemy cienko, przenosimy natłuszczoną na blaszkę lub formę do pieczenia pizzy, smarujemy ulubionym sosem, wykładamy dodatki, mogą to być pieczarki, wędlina warzywa, wszystko zależy od upodobać i fantazji, posypujemy tartym serem i pieczemy 15 minut w 200 *C.
Porady
Z tej porcji ciasta wyjdą 2 pizze ok. 30 cm średnicy na cienkim spodzie.
Komentarze