Pizza ala guseppe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.sos;
- Koncentrat pomidorowy (ja dałem taką małą puszeczkę całą, jeśli macie słoiczek,
to pół słoiczka a jeśli chcecie nim później polewać pizzę, to dajcie cały słoiczek)
- czosnek - 2 ząbki (lub 3, jeśli dajecie cały słoiczek, albo wcale, jeśli nie lubicie
czosnku, tyle, że pizza bez czosnku, to jak moje serce bez miłości...)
- sól, cukier - 1 łyżeczka (jeśli jest zbyt słodki, to może być kopiasta) do herbaty (jeśli koncentrat jest słodki, dajcie tylko sól, jeśli jest kwaśny, też cukier)
- oregano, bazylia - po 1 kopiastej łyżeczce (jeśli z całego słoiczka, to po 1,5)
- woda - 1/3 szklanki letniej wody (zbyt gęsty sos zamieniłby się szybko w wafel, dlatego sos musi mieć konsystencję taką, że łyżką się go łatwo rozprowadzi po pizzy)
2.ciasto;
Pierwsza czynność jaką wykonujemy to rozcieńczenie 1/3 szklanki mleka z 1/3 szklanki wody.
Do głębokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy sól, rozkruszone drożdże, oliwę z oliwek i odrobinę rozcieńczonego mleka z wodą.
Następnie wyrabiamy ciasto dodając stopniowo pozostałe rozcienczone mleko.
Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione odstawiamy je na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Po godzinie, wykładamy ciasto i rozwałkowujemy je na placek o grubości ok 5 mm.
Pizze piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Komentarze