Pizza z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie :
Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj cukier i 1 łyżkę mąki. Rozpuść. Przygotowany rozczyn odstaw na 5 minut. Mąkę wysyp na stolnicę. Zrób wgłębienie i wlej drożdże. Zasyp mąkę z brzegów. Przykryj i odstaw na 15 minut. Następnie dodaj sól i oliwę. Dokładnie wyrób ciasto. Uformuj kulę i delikatnie posyp mąką. Włóż do miski i przykryj ściereczka na 30 minut do wyrośnięcia.
Ciasto wyjmij z miski i przełóż na posypany blat mąką. Zagniataj ponownie przez 8-10 minut. Od czasu do czasu uderzaj ciastem o blat żeby nabrało powietrza. Ciasto ponownie uformuj w kulę. Ponownie przykryj i odstaw na 30 minut. Ciasto rozwałkuj na posypanym mąką blacie formując cienki placek.
2. Przygotowanie :
Posmaruj sosem ciasto do pizzy. Ułóż tuńczyka, pokrojone pomidory, cebulę i oliwki. Posyp ziołami prowansalskimi. Posyp serem. Włóż pizzę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez 15 minut.
Komentarze