Pizza z sosem pomidorowym i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pizzę lubi chyba każdy.Moją rodzina wręcz ją uwielbia.Tym razem przygotowałam ją z sosem pomidorowym i pieczarkami.Jest tak syta,że z powodzeniem możemy przygotować ją na obiad.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    półtorej szklanki mąki pszennej
    2 dag drożdży
    1 łyżeczka cukru
    pół łyżeczki soli
    5 łyżek oleju
    około 150 ml ciepłej wody

    Sos pomidorowy:
    2 duże cebule
    2 ząbki czosnku
    1 puszka pomidorów pelati
    olej do smażenia
    sól i pieprz do smaku
    zioła prowansalskie
    bazylia suszona
    oregano suszone

    Pieczarki:
    25 dag pieczarek
    olej do smażenia
    sól i pieprz do smaku

    Dodatkowo:
    15 dag sera żółtego
    zioła prowansalskie
    bazylia suszona
    oregano suszone
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    masło do posmarowania blaszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z sosem pomidorowym i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier,wlewamy do mąki i mieszamy razem widelcem,nie zagniatamy.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.Po tym czasie do ciasta dodajemy olej i sól,zagniatamy ciasto.Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce,żeby wyrosło.
  • 2. Cebulę i czosnek obieramy,następnie kroimy w kostkę.Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy czosnek i cebulę,chwilę przesmażamy ( uważamy żeby za mocno nie przypiec ),następnie dodajemy pomidory pelati i całość dusimy do miękkości i zgęstnienia sosu.
    Gdy sos będzie gęsty przyprawiamy go do smaku solą,pieprzem,ziołami prowansalskimi,bazylią suszoną i oregano.Sos studzimy.
  • 3. Pieczarki obieramy i płuczemy,następnie dokładnie osuszamy i kroimy w plasterki.Na patelni rozgrzewamy olej,wrzucamy pieczarki i dusimy do miękkości.Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Studzimy.
  • 4. Blaszkę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką pszenną.Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy,wykładamy do blaszki.Na ciasto rozsmarowujemy sos pomidorowy i układamy pieczarki,posypujemy ziołami,bazylią i oregano.
  • 5. Pizzę pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.Pod koniec pieczenia pizzę posypujemy startym serem na tarce o dużych oczkach,zapiekamy chwilę,aż ser się roztopi.Podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować