Pizza z parówką

4.49 (183 ocen)

Ładnie wygląda i również dobrze smakuje.

Składniki:

  • Ciasto:
    1.5 szklanki mąki
    20 g drożdży
    1 płaska łyżeczka cukru
    3/4 łyżeczki soli
    3/4 szklanki wody
    1 łyżka oliwy
    1 łyżeczka ziół prowansalskich

    5 sztuk dobrej jakości parówek cienkich
    4 pieczarki
    1 mała cebulka
    2 plastry szynki wędzonej
    120 sera żółtego
    25 g sera feta
    1/3 łyżeczki tymianku

    2 łyżki przecieru pomidorowego
    1 łyżka oliwy
    1 łyżeczka bazylii
    szczypta chili
    szczypta pieprzu
Wystaw ocenę:

4.49 (183 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Pizza z parówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać przecier, przyprawy i zagotować mieszając. Szynkę pokroić w paski, pieczarki w plastry, cebulkę w kostkę a ser zetrzeć na tarce jarzynowej. Ser feta pokruszyć bezpośrednio na pizzę.
  • 2. Drożdże wymieszać z cukrem, kilkoma łyżkami ciepłej wody i łyżką mąki.
    Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.
  • Ciasto 3. Do miski wsypać mąkę, zioła i sól, dodać resztę wody, oliwę i podrośnięte drożdże. Wyrobić gładkie ciasto i podzielić na dwa. Zostawić przykryte ściereczką na 15 minut.
  • Z parówkami 4. Rozwałkować cienko i przenieść do blachy z papierem do pieczenia. Parówki pokroić na 4 cm kawałki i ułożyć dookoła pizzy w odległości 5 cm od brzegu. Zawinąć brzegi ciasta do środka. Nożem naciąć w środku parówki i między parówkami. Skręcając odwrócić każdy kawałek, tak żeby było widać parówkę.
  • Przed pieczeniem 5. Środek posmarować łyżką sosu pomidorowego, wyłożyć połowę szynki, pieczarek i cebuli. Posypać tymiankiem i połową sera feta. Na koniec posypać połową żółtego sera. Tak samo zrobić z drugą częścią ciasta. Piec w temp. 230 stopni ok. 13 minut. Podawać z ketchupem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować