Pizza z parówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać przecier, przyprawy i zagotować mieszając. Szynkę pokroić w paski, pieczarki w plastry, cebulkę w kostkę a ser zetrzeć na tarce jarzynowej. Ser feta pokruszyć bezpośrednio na pizzę.
2.Drożdże wymieszać z cukrem, kilkoma łyżkami ciepłej wody i łyżką mąki.
Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.
3.Do miski wsypać mąkę, zioła i sól, dodać resztę wody, oliwę i podrośnięte drożdże. Wyrobić gładkie ciasto i podzielić na dwa. Zostawić przykryte ściereczką na 15 minut.
4.Rozwałkować cienko i przenieść do blachy z papierem do pieczenia. Parówki pokroić na 4 cm kawałki i ułożyć dookoła pizzy w odległości 5 cm od brzegu. Zawinąć brzegi ciasta do środka. Nożem naciąć w środku parówki i między parówkami. Skręcając odwrócić każdy kawałek, tak żeby było widać parówkę.
5.Środek posmarować łyżką sosu pomidorowego, wyłożyć połowę szynki, pieczarek i cebuli. Posypać tymiankiem i połową sera feta. Na koniec posypać połową żółtego sera. Tak samo zrobić z drugą częścią ciasta. Piec w temp. 230 stopni ok. 13 minut. Podawać z ketchupem.
Komentarze