Pizza z karczochami, kaparami i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Czosnek siekamy drobno, mieszamy z z oliwą i koncentratem pomidorowym, doprawiamy do smaku solą i pieprzem odstawiamy na kilka minut.
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 1 łyżkę mąki oraz kilka łyżek ciepłej wody. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże dodajemy do mąki, wlewamy pozostałą ilość wody i mieszamy. Jeśli ciasto będzie za twarde, możemy dodać odrobinę wody. Zagniatamy gładkie ciasto i pozostawiamy je pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 min. Do miski z wodą, wciskamy sok z 1 cytryny, oczyszczamy karczocha z suchych liści, zostawiając jego wnętrze ( lub jeśli są to marynowane odsączamy z zalewy). Następnie odcinamy około 1 cm od nasady warzywa i przekrawamy go na pół. żeby karczoch nie ściemniał, wkładamy go do miski z cytryną, po chwili wyjmujemy go i wycinamy ze środka twarde części. Następnie kroimy na mniejsze kawałki.
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, przekładamy go na wałku na blachę wyłożoną papierem. Następnie smarujemy sosem z czosnkiem i koncentratem, zostawiamy czyste brzegi. Na pizzy układamy, plasterki pieczarek, kapary i kawałki karczocha, a następnie posypujemy suszonym oregano.
Pizzę pieczemy ok. 20 - 30 min w temp. 180 - 200 stopni aż ciasto i karczoch będą rumiane . Pizzę przed podaniem posypujemy świeżą bazylią.
Porady
Do pizzy możemy dodać również inne dodatki takie jak oliwki, suszone pomidory czy tuńczyk.
Komentarze