Pizza z grilla (na spodzie z polenty) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z oliwy i reszty składników przygotowujemy marynatę. Smarujemy nią cukinię pokrojoną w plastry, paprykę W kawałkach, połówki cebul i pieczarki. Odstawiamy.
2.2 szklanki wody zagotowujemy z kostką rosołową. W jednej szklance wody rozprowadzamy kaszkę. Wlewamy do wrzątku i gotujemy, mieszając, aż zgęstnieje. Wsypujemy starty ser, mieszamy. Wykładamy do dwóch form na tarty, wyłożonych papierem do pieczenia (o średnicy 20 cm). Ręką maczaną w wodzie wyrównujemy powierzchnię. Zostawiamy do stężenia.
3.Grillujemy warzywa i pieczarki oraz kiełbasę lub kabanosy.
4.Ruszt smarujemy olejem i wykładamy polentę. Grillujemy chwilę, aż troszkę się podsuszy (nie trzeba przekręcać). Zdejmujemy ruszt z grilla i zostawiamy do ostygnięcia. Zdejmujemy polentę.
5.Na podsuszonej stronie polenty układamy kiełbaskę pokrojoną w plastry i warzywa (w takich kawałkach, w jakich się grillowały, bądź kroimy w paseczki). oliwki kroimy w krążki i razem ze startym serem posypujemy pizzę (można też położyć ser w plastrach).
6.Całość układamy na tacce, przykrywamy drugą i grillujemy do rozpuszczenia się sera.
7.Przyrządzamy sos czosnkowy z podanych składników i polewamy nim pizzę. Można dodać także ketchup.
Komentarze