dodatki:
25 dag sera żółtego lub mozzarelli
20 dag plasterków szynki lub salami
30 dag pieczarek
1 cebula czerwona
1 duża papryka czerwona
Oliwki zielone
Kapary
Pizza na cieniutkim spodzie z szynką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników wyrabiamy ciasto.
Do miski dodajemy drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy wodą.
Następnie wszystko mieszamy łyżką do rozpuszczenia.
Dodajemy następnie mąkę, oliwę i sól.
Wyrabiamy ciasto.
W razie potrzeby podsypujemy mąką.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
2.W czasie gdy ciasto rośnie, nagrzewamy piekarnik do 240 stopni wraz z blachą na której będziemy piec pizzę.
Szykujemy składniki na wierzch.
3.Papier do pieczenia smarujemy odrobiną oliwy.
Ciasto dzielimy na 2 części.
Równomiernie rozkładamy na papierze i kładziemy po kolei składniki (sos,ser i resztę ulubionych dodatków)
4.Nagrzaną blachę ostrożnie wyciągamy, przekładamy na nią pizzę
(zsunąć z papierem na blachę).
Piec w piekarniku w 240 stopniach (z termoobiegiem) około 8-10 minut.
Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo.
Komentarze