Piwny chałwowiec

0 (0 ocen)

Ciasto, choć nie zawiera miodu, smakuje co do joty jak rasowy piernik. Po kilkudniowym przechowywaniu w chłodzie zyskuje szczególnego aromatu. Polewa z chałwy i kakao jest swoistą wisienką na torcie. Polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    3 i ½ szklanki mąki pszennej
    300 g chałwy (np. waniliowa)
    150 g miękkiego masła lub margaryny
    4 jajka
    1 szklanka jasnego piwa
    1 szklanka cukru trzcinowego nierafinowanego
    1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g)
    2 łyżeczki sody oczyszczonej

    Polewa:
    250 g chałwy (np. waniliowa)
    150 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    1 kopiasta łyżka kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Piwny chałwowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piwny chałwowiec 1. Przygotować ciasto – połamaną chałwę, tłuszcz, jajka, cukier, przyprawę do piernika oraz sodę utrzeć. Wlać piwo i wymieszać. Na końcu wsypać mąkę i ponownie wymieszać.
    Ciasto przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Piwny chałwowiec 2. Piec ok. 60 min (180 st. C). Wystudzić.
  • Piwny chałwowiec 3. Przygotować polewę – w garnku umieścić pokruszoną chałwę, jogurt oraz kakao. Całość podgrzewać na małym ogniu, mieszając, do momentu, aż powstanie jednolita masa.
  • Piwny chałwowiec 4. Przygotowaną polewę wyłożyć na wierzch ciasta.

Porady

Wystudzone ciasto warto zawinąć w pergamin i odłożyć na 5 – 10 dni w chłodne, suche miejsce. Zabieg ten można pominąć, lecz ciasto leżakowane jest o wiele smaczniejsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować