Pita ziołowo-paprykowa

0 (0 ocen)

Pita o niezwykłym smaku. Podczas pieczenia po domu roznosi się ziołowy zapach. Poezja! Polecam :)

Składniki:

  • 250 g mąki orkiszowej chlebowej
    7 g suchych drożdży
    1 posiekany ząbek czosnku
    150 ml letniej wody
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    świeże zioła, np. rozmaryn, tymianek, oregano, kolendra

Pita ziołowo-paprykowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny) Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na około 4-6 równych części. Każdą rozwałkować do uzyskania cienkich placków. Przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 20 minut do zarumienienia. Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia na kratce. Smacznego! (inspiracja/ źródło: książka Konrada Gaca- Kuchnia Fit)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy