Pyszne, aromatyczne danie wywodzące się z kuchni uzbeckiej (płow). Rodzaj zapiekanki mięsno - ryżowej.

Składniki:

  • - 0,5 kg karczku wieprzowego
    - 1 szklanka ryżu (ja daję basmati)
    - 2 cebule
    - 2 marchewki
    - 2 ząbki czosnku
    - 2 szklanki bulionu (może być z kostki)
    - 2 łyżeczki pomidorów suszonych w płatkach
    - po 1/4 płaskiej łyżeczki: kurkumy, kardamonu mielonego, chili, kuminu
    - sól
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.51 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki Pilaw

Pilaw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w niedużą kostkę, cebulę również w kostkę. Marchew ścieramy na tarce jarzynowej lub kroimy w zapałkę. Czosnek drobno siekamy.
  • 2. Na oleju podsmażamy mięso, dodajemy cebulę i marchewkę, lekko solimy i dodajemy przyprawy. Mieszamy i dusimy razem ok. 10 min. Dodajemy suchy ryż i czosnek, mieszamy.
  • 3. Przekładamy całość do naczynia żaroodpornego, wygładzamy powierzchnię i zalewamy gorącym bulionem. Pieczemy pod przykryciem 30 - 40 min. w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (ryż musi wchłonąć cały płyn).
    Podajemy posypane zieloną pietruszką.

Porady

Ten przepis to moja przeróbka. W wersji oryginalnej zamiast karczku powinna być baranina, mięso z warzywami przykrywa się suchym ryżem i ostrożnie zalewa wodą lub bulionem tak, aby mięso nie wydobyło się na powierzchnię. Całe ząbki czosnku wtyka się w ryż, a potem wyjmuje. Można potrawę zapiekać w garnku, w którym ją przygotowaliśmy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować