Pikle wg babci

4.34 (202 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Tylko u babci są takie smaki

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 kg ogórków
    4 cebule
    1,5 łyżki soli
    przyprawy: gorczyca
    pieprz czarny w ziarnach
    ziele angielskie
    listek laurowy

    ZALEWA
    500 ml wody
    500 ml octu
    2 łyżki soli
    2,5 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.34 (202 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Pikle

Pikle wg babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nasolone ogórki 1. Ogórki obieramy, kroimy na pół i wydrążamy ze środka pestki. Wkładamy ogórki do miski i zasypujemy solą. Mieszamy i odstawiamy na min 3 godz. (może być cała noc).
    Do słoika układać ogórki, dodać listek, 2 ziela, pieprz i pół łyżeczki gorczycy. Zalewę zagotować i gotową zalać ogórki. Zakręcamy i pasteryzujemy 10 min od czasu zagotowania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować