Pikantny drożdżowiec z kurkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ciasto drożdżowe właśnie inaczej z super dodatkami- kurki, boczek i cebula odpowiednio doprawione. Ciasto wyszło super puszyste, można je spożywać bez dodatków lub z sałatką a nawet z dodatkiem różnych serów na śniadanie. Polecam przepis to przetestowania.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    Forma: 25x11 cm
    2 szklanki mąki
    Szczypta cukru
    2 jajka
    4 łyżki oleju rzepakowego
    1 średnia cebula
    4 plastry wędzonego boczku
    5 marynowanych dużych kurek
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    Sól, pieprz do smaku
    Ziarna kminku
    Tłuszcz do formy
    25 g świeżych drożdży
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Pikantny drożdżowiec z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę, wrzucić na podgrzany olej, przesmażyć. Następnie dodać osączone i pokrojone w kostkę kurki, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, całość dusić jeszcze około 5 minut. Wystudzić. Do miski przełożyć mąkę, mleko, 1 jajko, 1 żółtko, pokruszone drożdże, szczyptę cukru, odstawić w ciepłe miejsce by drożdże dobrze się rozpuściły. Potem całość dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto. Do ciasta dodać podsmażone dodatki i wyrobić ciasto. Wyrabiać tak długo aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Blachę natłuścić, przełożyć elastyczne ciasto, posmarować rozkłóconym białkiem, posypać kminkiem. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce, aż ciasto wyrośnie. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni 40 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić na kratce.

Porady

1.Zamiast marynowanych kurek można dodać świeże, należy je przesmażyć najlepiej w śmietanie. 2. Do ciasta można dodać też inne grzyby np. borowiki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować