Delikatne , soczyste mięso o wyjątkowym , pikantnym smaku.
Składniki:
2 pojedyncze piersi kurczaka
Marynata:
5 łyżek sosu teriyaki
3 łyżki sosu chili-czosnkowego
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka chili w płatkach ja miałam świeżo mielone z pieprzem ( możemy ew.zastąpić chili w proszku)
1 łyżeczka soli i pieprzu
Pikantne piersi kurczaka teriyaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi umyć , osuszyć , oczyścić z błonek.
2.Składniki marynaty połączyć razem.
3.Do naczynia w którym będzie się marynowało mięso przelać ok 1/2 porcji marynaty , położyć pierwszą pierś , posmarować wierzch mięsa marynatą , czynność powtórzyć z drugą piersią.
4.Pierś odstawić do lodówki na ok 2-3 h.
Patelnię grillową rozgrzać , grillować piersi po ok 5 min z każdej strony.
Mięso podawać z ulubionymi dodatkami.
Komentarze