Pyszna, rozgrzewająca zupa na nadchodzące chłodne dni,zapraszam:)
Składniki:
1 mała cebula
½ ostrej papryczki
1 ząbek czosnku
Mały kawałek imbiru świeżego
280 g ziemniaków-waga obranych ziemniaków
100 g marchewki
65 g selera
2 łyżki oleju rzepakowego
570 g miąższu dyni- może być mrożona
1000 ml wody
Sól do smaku
Pikantna zupa dyniowo-ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę, czosnek i papryczkę podkroić w małą kostkę. Imbir obrać i pokroić w plasterki. W rondlu rozgrzać olej i wrzucić wszystkie przyprawy poza imbirem.
2.Gdy się lekko zeszklą dodać imbir. Po około 2 minutach dodać pokrojoną marchewkę i seler. Ziemniaki i dynię( mrożonej nie ma potrzeby rozmrażać, o ile zamroziliście ją w pokrojoną) pokroić w dużą kostkę.
3.Dodać do garnka i przesmażać całość około 2-3 minut. Po tym czasie dodać wodę i całość gotować do miękkości składników. Doprawić do smaku solą. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem na gładko. Smacznego!
Komentarze