Pikantna zapiekanka z nachosami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drobno posiekaną cebulę podsmażamy ze zmiażdżonym czosnkiem. Dodajemy mięso. Smażymy przez 10 minut. Łączymy z pokrojoną w kostkę papryką, odsączonymi fasolką i kukurydzą oraz pomidorami razem z zalewą. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy kolendrą, kuminem, chilli, solą oraz pieprzem. Gotujemy przez kilka minut - tak by warzywa zmiękły.
Formę do zapiekania smarujemy cienką warstwą oliwy z oliwek. Na dnie układamy ok. 1/2 paczki nachosów (część odkładamy do dekoracji). Na nachosy wykładamy połowę z przygotowanego sosu z mięsa i warzyw. Posypujemy połową startego sera. Na serze układamy kolejne warstwy - nachosów, sosu i sera.
Przygotowaną zapiekankę wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut.
Dekorujemy pozostałymi nachosami, paskami papryki oraz listkami pietruszki.
Gotowe!
Komentarze