Pijany przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem dodając stopniowo pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st bez termoobiegu przez 40-45min.
2.Budynie ugotować w 1/2 l mleka, przykryć folią aby nie powstał kożuch i zostawić do ostygnięcia. Masło ubić na puch i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na sam koniec dodać spirytus.
3.Zimny biszkopt przeciąć na pół, połową likieru nasączyć jedną część biszkoptu i układać. Na biszkop t1/2 masy kajmakowej, następnie 30 herbatników, 1/2 masy budyniowej, znów herbatniki, 1/2 masy kajmakowej, herbatniki, pozostałą masę budyniową i biszkopt. Biszkopt nasączyć pozostałym likierem. Rozpuścić polewę i polać ciasto. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki, jednak najlepsze jest na drugi dzień po przygotowaniu.
Komentarze