Pijane śliweczki z serem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki włożyć do słoiczka i zalać brandy zmieszaną z miodem. odstawić na kilka godzin do lodówki, można na całą noc. Potem śliwki dokładnie osączyć (brandy można wypić albo dodać do innego dania).
2.Serek rozetrzeć z jogurtem i posiekanymi orzechami. Wyłożyć o 0,5 łyżeczki na każdą śliwkę, koreczki nadziać na wykałaczki. Każdego posypać odrobiną rozdrobnionych orzechów i ozdobić kawałeczkiem kandyzowanego kiwi.
3.Sos: jogurt rozetrzeć z miodem i posiekanymi orzechami. Podawać do pijanych śliwek.
4.Podawać ułożone koliście na talerzu, z dodatkiem sosu. Mało efektowny talerzyk zawinęłam po prostu w folię aluminiową i od razu nabrał "klasy" :-)
Czas przygotowania nie uwzględnia czasu moczenia śliwek!
Komentarze