Pijane śliweczki z serem i orzechami

4.5 (196 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

pyszna i efektowna przekąska na przyjęcie

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - śliwki kalifornijskie bez pestek: 20 sztuk
    - brandy (albo miód pitny): 100 mililitrów
    - miód płynny: 1 łyżeczka
    - ser smietankowy (użyłam serka Capri): 10 dekagramów
    - jogurt grecki: 1 łyżka
    - orzechy włoskie łuskane (posiekane bardzo drobno albo zmielone): 1 łyżka
    - kiwi kandyzowane: 1 plaster

    - SOS: jogurt grecki: 6 łyżek
    - miód płynny: 1 łyżka
    - orzechy włoskie łuskane (zmielone albo drobno posiekane): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Koreczki

Pijane śliweczki z serem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki włożyć do słoiczka i zalać brandy zmieszaną z miodem. odstawić na kilka godzin do lodówki, można na całą noc. Potem śliwki dokładnie osączyć (brandy można wypić albo dodać do innego dania).
  • 2. Serek rozetrzeć z jogurtem i posiekanymi orzechami. Wyłożyć o 0,5 łyżeczki na każdą śliwkę, koreczki nadziać na wykałaczki. Każdego posypać odrobiną rozdrobnionych orzechów i ozdobić kawałeczkiem kandyzowanego kiwi.
  • 3. Sos: jogurt rozetrzeć z miodem i posiekanymi orzechami. Podawać do pijanych śliwek.
  • 4. Podawać ułożone koliście na talerzu, z dodatkiem sosu. Mało efektowny talerzyk zawinęłam po prostu w folię aluminiową i od razu nabrał "klasy" :-)
    Czas przygotowania nie uwzględnia czasu moczenia śliwek!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować