Pijana śliweczka

4.49 (189 ocen)

Moja śliweczka była wysokoprocentowa;-) Pycha

Składniki:

  • ciemny biszkopt na blaszce 20x36 cm
    600 g suszonych śliwek kalifornijskich
    200 ml wódki
    2 budynie jasne
    600 ml mleka
    ½ szklanki cukru
    250 g masła
    100 g masła
    200 g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.49 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pijana śliweczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Śliwki kroimy w kostkę i zalewamy wódką, zamykamy w pojemniczku na 24 godziny.
  • 2. 2. Budynie gotujemy z cukrem na mleku, studzimy.
    Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodając budyń. Pod koniec dodajemy do kremu 1/3 śliwek. Wykładamy na biszkopt. Jeżeli lubimy smak alkoholu, to można nasączyć także biszkopt.
  • 3. 3. Pozostałą część śliwek rozkładamy równomiernie na kremie budyniowym.
  • 4. 4.W rondelku topimy masło z połamaną czekoladą, mieszamy aż masa będzie gładka, studzimy i polewamy nią ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować