ciemny biszkopt na blaszce 20x36 cm
600 g suszonych śliwek kalifornijskich
200 ml wódki
2 budynie jasne
600 ml mleka
½ szklanki cukru
250 g masła
100 g masła
200 g gorzkiej czekolady
Pijana śliweczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Śliwki kroimy w kostkę i zalewamy wódką, zamykamy w pojemniczku na 24 godziny.
2.2. Budynie gotujemy z cukrem na mleku, studzimy.
Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodając budyń. Pod koniec dodajemy do kremu 1/3 śliwek. Wykładamy na biszkopt. Jeżeli lubimy smak alkoholu, to można nasączyć także biszkopt.
3.3. Pozostałą część śliwek rozkładamy równomiernie na kremie budyniowym.
4.4.W rondelku topimy masło z połamaną czekoladą, mieszamy aż masa będzie gładka, studzimy i polewamy nią ciasto.
Komentarze