Pierś z kurczaka w aromatycznej ziołowej marynacie i szparagi w sosie piwnym

0 (0 ocen)

  • 25 min

Kuchnia autorska zainspirowana kuchnią Jamiego Oliviera, pyszne, szybkie w przygotowaniu, proste i zdrowe.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki na 1 porcje:

    - pierś z kurczaka ok.200g

    Marynata(sucha):
    - świeże zioła(tymianek,rozmaryn)
    - kilka ziaren kolendry
    - kilka ziaren jałowca
    - kilka ziarna ziela angielskiego
    - 0,5 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
    - szczypta soli
    - szczypta pieprzu cytrynowego
    - 1 łyżeczka soku z limonki
    - szczypta startej skórki z limonki

    Dodatki:
    - białe szparagi
    - ok. 50-100 g sera rokpol
    - ok. 250 ml piwa
    - sól, świeżo zmielony czarny pieprz



Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z kurczaka w aromatycznej ziołowej marynacie i szparagi w sosie piwnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka:
    - Pierś opłukać i osuszyć. Poodcinać niedoskonałości(włókna oraz kostki). Naciąć nożem wzdłuż w połowie tak aby filet "zrobił się większy". Przyprawy(kolendra, jałowiec, ziele angielskie, pieprz cytrynowy,szczyptę soli) utrzeć w moździerzu(nie na proszek) dodać świeże zioła i jeszcze chwile ucierać.. Połowę przygotowanej mieszanki wysypać na deskę, położyć na nią pierś, drugą połową mieszanki obsypać pierś. Następnie przez folie spożywczą lub papier delikatni wtłuc przyprawy w mięso(wałkiem lub tłuczkiem). Następnie oprószyć całość z obu stron wędzoną papryką. Zostawić na około 20-30 min do zamarynowania. Smażyć na oliwie z obu stron po ok 4-5 min.
    Szparagi i sos :
    - Szparagi umyć i osuszyć, obrać dokładnie obieraczką od góry do dołu i odciąć zdrewniałe końcówki. Gotować w osolonej wodzie z niezamoczoną główką w podłużnym wąskim garnku około 12-15 min , po ugotowaniu wyjąć z garnka i od razu włożyć do wody z lodem.
    Sos:
    - Do rondelka wlać piwo podgrzać i rozpuszczać w nim ser aż uzyskamy odpowiednią konsystencje, doprawić do smaku(sól pieprz).

    Ja pierś podaje pokrojoną w paski a sos wykładam na szparagach. SMACZNEGO ;-)

Porady

Uwaga: ziarna ucierać w moździerzu niezbyt drobno. Sos jest opcjonalny, można podać danie bez niego, ponieważ jest dość wytrawny w smaku i nie każdemu może spodobać się jego smak. Mi to połączenie akurat bardzo pasuje :).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować