Kurki to jedne z moich ulubionych grzybów, dzisiaj pomysł na pierś kurczaka nadziewaną właśnie tymi, delikatnymi grzybami. Pierś po upieczeniu kroimy na mniejsze kawałki i podajemy jako danie główne z ulubionymi dodatkami.
40 min
Składniki:
SKŁADNIKI :
2 duże, podwójne piersi z kurczaka
1 opakowanie kurek ( około 250 g )
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 pęczek szczypiorku
sól, pieprz i słodka papryka w proszku do smaku
1 szklanka bulionu
olej do podpieczenia
wykałaczki
Pierś z kurczaka nadziewana kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Kurki myjemy, oczyszczamy i kroimy na drobno, łącznie z cebulą.
Na patelni na oleju podpiekamy cebulę z czosnkiem, dodajemy kurki i pokrojony szczypiorek. mieszamy oraz doprawiamy do smaku.
Po kilku minutach, kiedy płyny odparują przekładamy farsz do miseczki.
2.Piersi z kurczaka myjemy, następnie nacinamy wzdłuż, każdy kawałek mięsa tworząc otwór, lub przecinamy tak aby powstał cienki kotlet. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i papryką, nakładamy po dużej łyżce farszu i delikatnie zwijamy, spinając końce mięsa wykałaczkami.
3.Mięsne roladki obsmażamy z każdej strony na oleju, wlewamy bulion i dusimy do momentu aż mięso będzie miękkie. Roladki wykładamy na talerz, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. Z pozostałego wywaru przygotowujemy sos który przyda się do polania mięsa.
Smacznego.
Komentarze