Świetne mięsne danie zamiast zwykłego kotleta na obiadek polecam ! Słodkość marchewki idealnie przełamuje ser Brie....
60 min
Składniki:
2 piersi z kurczaka duże
1 marchewka
2 cebule
150 ml gęstego jogurtu lub śmietany
sól do smaku
pieprz biały do smaku
szczypta papryki ostrej
2 łyżki mąki pszennej
125 g sera Brie
pęczek szczypiorku cienkiego
1 łyżka margaryny do wysmarowania
3 łyżki oleju do podsmażenia
Piersi z kurczaka pod grubą pierzyną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka myjemy osuszamy ,dzielimy na porcje oprószamy ostrą papryką ,układamy na dnie wysmarowanego margaryną naczynia żaroodpornego.
2.Przyrządzamy sos: Jogurt lub śmietanę rozrabiamy z mąką i 2 łyżkami wody doprawiamy solą i pierzem. Marchew i cebulę obieramy kroimy w kostkę podsmażamy na patelni aby zmiękły warzywa około 7 minut,przestudzić wymieszać z masą mączno-jogurtową ,polać piersi .
3.Serek rozłupać na kawałki poukładać na wierzchu zapiekanki i wstawić do nagrzanego do 180* piekarnika i piec około 45 minut. Po upieczeniu posypać przed podaniem posiekanym cienkim szczypiorkiem.
Komentarze