Nigdy nie przypuszczałam, że połączenie piersi z kurczaka, sera lazur, szynki parmeńskiej i karmelizowanej gruszki będzie takie dobre! Ahhh jak sobie przypomnę tylko jej smak... ;) Polecam!
Piersi z kurczaka z karmelizowaną gruszką i serem lazur. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi naciąć, tak aby otrzymać z nich 2 duże filety. Rozbić. Posolić i popieprzyć.
2.Na każdą pierś, po środku, położyć ser Lazur i zawinąć jak dewolaja.
3.Każdą pierś owinąć długim plastrem szynki parmeńskiej, w przeciwnym kierunku, niż zwijaliśmy pierś. Dzięki takiemu zawinięciu, pierś nam się nie rozwinie podczas pieczenia.
4.Piersi umieścić w naczyniu żaroodpornym. Piec przez 45min w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
5.Podczas pieczenia piersi, na patelni rozpuścić masło z miodem. Dodać pokrojoną w plastry gruszkę i smażyć ją do uzyskania gęstego karmelu, przewracając na drugą stronę - uważać, żeby gruszki pod koniec smażenia nie rozwaliły się podczas przewracania. (mi to zajęło tyle czasu ile smażyła się pierś).
6.Piersi wyłożyć na talerz i na każdej położyć po 2 plastry karmelizowanej gruszki. Przyozdobić rukolą.
Komentarze