Piersi z kaczki z jabłkami

4.5 (181 ocen)

  • 60 min

Smak, zapach.... uwierzcie ideał na talerzu.

  • 60 min

Składniki:

  • - 2 piersi kaczki

    - 1 pomarańcza

    - 1 cebula

    - 2 ząbki czosnku

    - 2 twarde, soczyste jabłka

    - 100g masła

    - sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Piersi z kaczki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kaczki należy naciąć od strony skóry w kratkę do głębokości mięsa.Tak przygotowaną kładziemy skórą do dołu na zimną patelnię i smażymy pozwalając na wytopienie się tłuszczu.

    Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

    Mięso odwracamy na drugą stronę i chwilę podsmażamy.

    Usmażone piersi przekładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 (stopni) na 6-8 minut.

    Do tłuszczu powstałego z wytopienia kaczej skóry dodajemy pokrojone w ósemki jabłka (usuwamy gniazda nasienne ale zostawiamy skórę), pokrojoną w piórka cebulę oraz trochę masła i smażymy.

    Jak jabłka się podsmażą, wyjmujemy je.

    Do cebuli dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy, dokładamy kawałki masła i delikatnie podgrzewamy, poruszając patelnią.Kiedy sos zgęstnieje dodajemy wcześniej wyciągnięte jabłka.

    Upieczone piersi kaczki kroimy na plastry, układamy na półmisku, polewając sosem i obkładając podsmażonymi jabłkami.

    Ja tę kaczkę podałam z pieczonymi ziemniakami.

    Ziemniaki dokładnie umyć pokroić w ósemki i gotować 10 min. w osolonej wodzie.

    Lekko przestudzone wyłożyć na blachę do pieczenia i doprawić czosnkiem,ziołami prowansalskimi, solą, słodką papryką w proszku, odrobiną chilli i posypać odrobina startego żółtego sera.

    Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować