Piersi z kaczki z ziemniakami z blachy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi umyć i osuszyć na kuchennym ręczniku. Sól, pieprz i majranek rozetrzeć w moździerzu. Mieszanką przypraw natrzeć piersi i wstawić do lodówki na 30 minut a najlepiej na całą noc.
2.Por oczyścić i przekroić i na dwie części.
3.W szerokim rondlu na rozgrzanej oliwie obsmażamy piersi z wszystkich stron. Dodajemy por i zalewamy małą ilością wody. Dusimy pod przykryciem do momentu aż piersi będą miękkie, od czasu do czasu podlewając wodą.
4.Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w talarki półcentymetrowej grubości. Zalać taką ilośią wrzątku, by je pokrywał, gotować 8 minut i odcedzić.
5.Na blasze równomernie rozlać 2 łyżki oliwy, ułożyć ziemniaki i polać resztą oliwy. Posypać solą oraz rozmarynem.
6.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 20 minut.
Komentarze