Moją wielką przygodę w kuchni zaczęłam gdy poznałam mojego męża. Dziś jestem "panią domu" i kuchnia - to moje królestwo. Gotowanie i pieczenie to nie tylko obowiązek, ale także wielka przyjemność i relaks.
Składniki:
Ciasto piernikowe:
500 g mąki
1,5 szkl. miodu
1 szkl. cukru pudru
3/4 kostki masła
jajko
łyżeczka sody
szczypta soli
opakowanie przyprawy do piernika - 40 g
1/2 łyżki przyprawy korzennej do piernika i grzanego wina
Piernikowe rogaliki z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: Miód podgrzewaj na małym ogniu z cukrem,przyprawami i masłem - co jakiś czas mieszając, pilnując by masa się nie zagotowała.
2.Gdy składniki się połączą zdejmij z ognia i ostudź. Mąkę przesiej z sodą oraz solą. Dodaj masę miodową i lekko roztrzepane jajko. Wyrób ciasto. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 12 godzin.
3.Stolnice posyp obficie mąką. Rozwałkuj ciasto na grubość ok.0,5 cm na prostokąt. Wytnij duże trójkąty
4.Na każdy trójkąt nałóż konfiturę z żurawiny i zwiń w rogalik.
Rogaliki ułóż w 2 cm odstępach od siebie na blaszce.
Piecz w 180 na złoty kolor - ok 20min
Komentarze