Piernikowe muffinki z kremem cynamonowym

0 (0 ocen)

Pyszne piernikowe muffinki z powidłami śliwkowymi oraz kremem cynamonowym. Dodatek powideł sprawia że muffinki są wilgotne i długo zachowują świeżość. Idealne połączenie smaków, polecam na święta Bożego narodzenia.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
    3 jajka
    125 gram masła
    3/4szklanki cukru
    0,5 szklanki powideł śliwkowych
    1 opakowanie przyprawy do piernika
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody
    Krem cynamonowy:
    350 ml. śmietany kremówki 30%
    250 gram serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżka cukru waniliowego
    2 śmietan-fixy
    Dodatkowo:
    Papilotki do muffinek
    Posypka cukrowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Piernikowe muffinki z kremem cynamonowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, żółtka ucieramy z masłem i cukrem na puszystą masę, ucierając dodajemy powidła śliwkowe. Dodajemy mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą oraz przyprawę do piernika, miksujemy. Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do papilotek, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy po łyżce serka mascarpone oraz cukier puder, cukier waniliowy i cynamon. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i dekorujemy ostudzone muffinki. Wierzch posypujemy posypką cukrową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować