Piernikowe muffinki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Idealne muffinki na świąteczny stół. Pyszne, aromatyczne i puszyste.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki suche:
    1 1/2 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru trzcinowego
    szczypta soli
    3/4 łyżki przyprawy do piernika
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    Składniki mokre:
    1 jajko
    3 łyżki płynnego miodu
    1/3 szklanki oleju
    3/4 szklanki mleka
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    Polewa:
    75 g gorzkiej czekolady 60%
    3 łyżki śmietany 30%
    1 łyżeczka masła
    Dodatkowo:
    srebrne i złote cukrowe perełki (do dekoracji)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Piernikowe muffinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać przez sito. Do mąki dodać pozostałe suche składniki i wymieszać. W drugim naczyniu roztrzepać składniki mokre. Składniki mokre połączyć ze składnikami suchymi, krótko mieszając. Formę do muffin wyłożyć papilotkami.Ciasto nalewać do 3/4 wysokości papilotek. Muffinki piec w 180 stopniach przez ok. 20-22 minuty, do suchego patyczka. Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzone muffinki polać polewą. Udekorować cukrowymi perełkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować