W Wigilię w południe uświadomiłam sobie,że nic piernikowego nie mam i wtedy wpadłam na pomysł,żeby zrobić taka roladę i w ciągi niecałej godziny była gotowa, Jest prosta, elegancka i przepyszna, zapraszam:)
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
3 łyżki maki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1/2 szklanki cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Przełożenie:
200 ml śmietany 30%
1 śmietan-fix
Skórka otarta z 1 pomarańczy
1 łyżeczka cukru pudru
4 delicje
Piernikowa rolada z śmietana i delicjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika wszystko wymieszać i odstawić na kilka chwil na bok
2.Do jajek dodać cukier i zmiksować go do otrzymania puszystości. Partiami dodawać mąkę i delikatnie wymieszać. Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć delikatnie biszkopt z piekarnika i przełożyć na ściereczkę i zwinąć w rulon i zostawić do ostygnięcia.
3.Przełożenie: Do wysokiej miski przelać śmietankę i wstępnie ubić. Dodać zagęstnik oraz cukier puder i ubić na sztywno. Dodać zesty ze skórki pomarańczowej i wymieszać.
4.Rozsmarować na biszkopcie i ułożyć delicje. Zrolować i odłożyć na kilka godzin a najlepiej na cała noc. Oprószyć cukrem pudrem i pokroić na plastry. Smacznego!
Komentarze