Piernikowa babeczka z kremową choinką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pachnąca przyprawami korzennymi piernikowa babeczka z delikatnym cynamonowym kremem to znakomity pomysł na mały świąteczny deser.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 jajka
    1/2 szklanki cukru
    100g masła
    150ml mleka
    250g mąki pszennej
    100g powideł śliwkowych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    3 łyżeczki przyprawy do piernika
    2 łyżeczki cynamonu

    Masa:
    500ml śmietany 36%
    1 śmietan-fix
    3 łyżki cukru pudru
    ½ łyżeczki cynamonu
    odrobina barwnika koloru zielonego
    kolorowe perełki dekoracyjne


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki

Piernikowa babeczka z kremową choinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-07i1bl4 1. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, cynamon i dokładnie wymieszać. Masło rozpuścić w rondelku.
  • image-26485hc 2. Jajka z cukrem utrzeć mikserem na puch, dodać rozpuszczone masło, cały czas miksując dodać suche składniki, mleko, powidła i wszystko dokładnie wymieszać szpatułką.
  • image-0q91dkb 3. Ciasto piernikowe przełożyć do formy mufinkowej wyłożonej papierowymi papilotkami na wysokości 3/4 foremki.
  • image-05niq4k 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30minut.
  • image-250xx8l 5. Masa:
    Śmietanę ubić z śmietan-fix na sztywno dodać cukier, cynamon, barwnik
    i całość dokładnie wymieszać.
  • 6. Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego i nałożyć na babeczki formując kształt choinki, a następnie udekorować kolorowymi perełkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować