Piernikowy rarytas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczemy biszkopt, jajka ubijamy mikserem z 4 łyżkami wody i 1 szklanką cukru. Suche składniki mieszamy, czyli mąki, kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia dodajemy do ubitych jajek, wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blaszkę - pieczemy w 190 st około 30 minut. Po upieczeniu studzimy, przekrawamy wzdłuż. Pierwszą warstwę biszkoptu smarujemy powidłami. W tym czasie roztapiamy czekolady w 100mil śmietany i studzimy. Chłodną czekoladą polewamy biszkopt z powidłami ,trochę czekolady zostawiamy do dekoracji. Ser ucieramy mikserem, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i ubitą z cukrem waniliowym i cukrem pudrem śmietanę, masy delikatnie mieszamy. Połowę wykładamy na biszkopt z powidłami i czekoladą, przykrywamy drugim biszkoptem, który smarujemy resztą powideł, wykładamy resztę masy serowo - śmietanowej, wyrównujemy i polewamy resztą czekolady.
Komentarze