1.Mąkę przesiewamy. Następnie rozpuszczony tłuszcz studzimy, aby nie zrobiły się grudki z mąki. 25 dag cukru karmelizujemy (przepalamy), następnie wlewamy do niego kawę (bez fusów) - uwaga będzie pryskało! Do tego dodajemy resztę cukru zdejmując garnek z ognia. Powstały płyn schładzamy. Następnie dodajemy wszystkie składniki do mąki (na końcu płynny cukier). Ciasto wyrabiamy i pozostawiamy w misce na co najmniej jedną dobę.
2.Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm i wyciąć foremkami pierniczki. Piec ok. 15 min w temp. 200 stopni C, wyjąć, ostudzić. Z tej porcji wychodzi ok. 150 pierników.
3.Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier puder, aż powstanie gęsty, biały lukier. Dzielimy lukier na trzy części. Do każdej dodajemy inny barwnik np. żółty, czerwony, niebieski. Z papieru do pieczenia robimy małe stożki i napełniamy lukrem. Końcówki papieru lekko ścinamy i wyciskamy lukier na pierniki (zamiast papieru można użyć szprycy do ozdabiania ciast).
Następnie posypujemy wiórkami kokosowymi lub posypką.
Komentarze