Pierniki

0 (0 ocen)

Przepis na te pierniki dostałam od mamy.

Składniki:

  • 1 kg mąki
    25 dag rozpuszczonej margaryny
    0,5 kg cukru kryształu
    5 jaj
    1 szklanka zaparzonej kawy mielonej (kawa z 4 łyżeczek)
    2 łyżeczki amoniaku
    1 paczka cynamonu
    0,5 paczki kakao (100 g)
    0,5 paczki goździków (zmielić je)
    4 paczki korzeni

    Do ozdoby:
    2 białka
    300 g cukru pudru
    wiórki kokosowe
    posypka
    barwniki (żółty, czerwony, niebieski)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pierniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy. Następnie rozpuszczony tłuszcz studzimy, aby nie zrobiły się grudki z mąki. 25 dag cukru karmelizujemy (przepalamy), następnie wlewamy do niego kawę (bez fusów) - uwaga będzie pryskało! Do tego dodajemy resztę cukru zdejmując garnek z ognia. Powstały płyn schładzamy. Następnie dodajemy wszystkie składniki do mąki (na końcu płynny cukier). Ciasto wyrabiamy i pozostawiamy w misce na co najmniej jedną dobę.
  • 2. Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm i wyciąć foremkami pierniczki. Piec ok. 15 min w temp. 200 stopni C, wyjąć, ostudzić. Z tej porcji wychodzi ok. 150 pierników.
  • 3. Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier puder, aż powstanie gęsty, biały lukier. Dzielimy lukier na trzy części. Do każdej dodajemy inny barwnik np. żółty, czerwony, niebieski. Z papieru do pieczenia robimy małe stożki i napełniamy lukrem. Końcówki papieru lekko ścinamy i wyciskamy lukier na pierniki (zamiast papieru można użyć szprycy do ozdabiania ciast).
    Następnie posypujemy wiórkami kokosowymi lub posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować