Piernik z jabłkami i wiśniami w syropie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: białka ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy żółtka, powoli wlewamy płynny miód i mąkę z proszkiem, sodą i przyprawą do pierników. Pieczemy (forma 24x36 cm) ok. 50 minut w temp. 150-160 °C.
2.Wkładka bakaliowa: jabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem (2 łyżki zostawiamy) i odstawiamy na 30 minut. Dodajemy orzechy i rodzynki, osączone wiśnie, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy z 2 łyżkami cukru na sztywno, dodajemy żółtka i mieszamy z jabłkami. Wykładamy na blachę i pieczemy 30 minut w temperaturze 175 °C.
3.Masa: mleko gotujemy z cukrem, żółtkami i budyniem, studzimy. Masło ucieramy i mieszamy z ostudzonym budyniem. Dodajemy roztopioną czekoladę i spirytus. Mieszamy.
Komentarze