Piernik z powidłem z kremem i polewą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszny i pachnący.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 jajka
    1 szklanka cukru
    2 i pół szklanki mąki tortowej
    4 łyżki powideł śliwkowych
    1 szklanka mleka
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 łyżki kakao
    12 dag masła lub margaryny
    1 przyprawa do piernika

    Krem:
    15 dag masła 82 %
    4 łyżki cukru pudru
    4 łyżki wiórek kokosowych
    sok z cytryny do smaku

    Polewa:
    3 łyżki masła lub margaryny
    3 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    odrobina gorącej wody

    Dodatkowo:
    4 kopiaste łyżki powideł śliwkowych
    dowolna dekoracja
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik z powidłem z kremem i polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło lub margarynę roztapiamy i studzimy.
  • 2. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy powidło, kakao, sodę i przyprawę do piernika, chwilę miksujemy, następnie wlewamy mleko i wsypujemy mąkę miksujemy, na koniec wlewamy przestudzone masło lub margarynę i dokładnie miksujemy.
  • 3. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Pieczemy około 35-40 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
  • 4. Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na 3 blaty.
  • 5. Krem: Masło ucieramy na puszysta masę, dodajemy cukier puder i ucieramy, następnie wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie ucieramy, w między czasie dodajemy sok z cytryny według uznania.
  • 6. Przekrojone blaty przekładamy na przemian powidłem i kremem.
  • 7. Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Następnie smarujemy ją na cieście i odstawiamy do zastygnięcia.
  • 8. Gotowe ciasto kroimy, dekorujemy posypka i podajemy. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować