Składniki na dużą blaszkę około 40x25 cm
Piernik:
3 szklanki mąki
5 całych jaj
3/4 szklanki mleka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
1,5 łyżeczki sody, proszku do pieczenia, cynamonu
2 czubate łyżeczki kakao
Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie zmiksować na gładką, jednolitą masę.
Przelać na blaszkę i piec w piekarniku nagrzanym do temp.200 st około 50-60 minut.
Wystudzić i przekroić na pół.
Masa cytrynowa:
500 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa
1 szklanka wody
Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietankę razem z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany wlewamy powoli ostudzoną galaretkę cały czas miksując. Odstawiamy do stężenia.
Na jeden blat ciasta wykładamy tężejącą masę, przykrywamy drugim blatem.
Piernik z masą cytrynową i polewą czekoladową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polewa:
1/2 kostki margaryny
8 łyżek cukru pudru
2 łyżki kakao
4 łyżki wody.
Wszystkie składniki umieścić w rondelku i podgrzewać do całkowitego, dokładnego rozpuszczenia.
Polewę wylać na piernik, równomiernie rozsmarować i posypać kolorową posypką.
Komentarze