Piernik z kaszą manną

4.5 (153 ocen)

  • 30 min

Mięciutkie ciasto o zapachu miodu z pyszną masą z kaszy.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki maki,
    1 szklanka cukru,
    20 dkg margaryny,
    2 łyżki miodu,
    2 jaja,
    2 łyzeczki sody rozpuszczonej w 2 łyżkach ciepłego mleka.
    MASA:
    1 litr mleka,
    1/2 szklanki cukru,
    1 szklanka kaszy manny,
    1/2 kos margaryny,
    sok z 1/2 cytryny,
    aromat migdalowy
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Piernik z kaszą manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:Z podanych składnikow zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 rowne czesci i kazda z nich po rozwalkowaniu pieczemy ok 15 minut w temp 170 stopni.
  • 2. Masa: Na mleku gotujemy kasze manna, studzimy.
    Margaryne ucieramy z cukrem, dodajemy po łyzce kaszy manny.Mieszamy.Pod koniec dodajemy sok z cytryny i aromat.
    Masę dzielimy na 2 części i smarujemy nią placki.
    Ciasto mozna polac polewą lub rozpuszczoną czekoladą.
    Ciasto smakuje najlepiej na 2-3 dzień, gdy ciasto zmięknie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować