Piernik z bakaliami i lukrem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto można przygotować na ostatnią chwilę. Piernik ładnie rośnie i ma piękny złoty kolor. Zamiast bakalii możemy dodać same orzechy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 250 g mąki
    250 g miodu
    100 g cukru
    4 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki masła
    1 szkl bakalii (rodzynki, orzechy, migdały, żurawina, skórka pomarańczowa)
    2 łyżki przyprawy do piernika

    lukier
    3 łyżki mleka
    ok. 1 szkl cukru pudru
    1 łyżka soku z pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Piernik z bakaliami i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mód rozpuszczamy z masłem, studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy przestudzony mód z masłem, przyprawę do piernika oraz bakalie. Dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do reszty składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Przekładamy je do dwóch małych keksówek i pieczemy około 5 minut w 180 stopniach.

    Mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego stopniowo przesiany cukier puder. Ucieramy. Pod koniec wlewamy sok z pomarańczy. Miksujemy do momentu, aż lukier będzie puszysty i błyszczący. Gotowym dekorujemy zimne pierniki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Bakalie Miód Przyprawa do piernika

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować