Piernik w czekoladzie.

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszny i bardzo mięciutki piernik z orzechami.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    pół szklanki cukru
    pół szklanki miodu
    pół szklanki mleka
    pół szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
    3 jajka
    3 łyżki masła lub margaryny (kopiaste )
    3 łyżki przyprawy do piernika
    2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

    dodatkowo:
    1 tabliczka mlecznej czekolady (10 dag )
    połówki orzechów włoskich do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Piernik w czekoladzie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę stopniowo wbijać po jednym jajku i ucierać.Następnie dodać miód i mleko,utrzeć.
  • 2. Mąkę przesiać z przyprawą do piernika i sodą oczyszczoną,dodać do masy i razem połączyć,na koniec wsypać orzechy i wymieszać.
  • 3. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 30cm x 7cm x 9 cm.Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.Sprawdzić suchym patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
  • 4. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej i posmarować nią jeszcze ciepły piernik,udekorować połówkami orzechów i odłożyć do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować