Piernik śliwkowy

5 (165 ocen)

Aromatyczny, wilgotny, wspaniale pachnący piernik z dodatkiem suszonych śliwek.

Składniki:

  • 1szklanka cukru
    3 łyżki miodu prawdziwego
    1szklanka mleka
    125g margaryny (pół kostki)
    opakowanie przyprawy do piernika
    2 szklanki mąki
    1-1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    2 jajka
    3 łyżki kakao
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    2-3 łyżki powideł śliwkowych
    100g suszonych śliwek

    Polewa deserowa do polania





Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik śliwkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier, margarynę, miód, kakao i mleko rozpuścić w rondelku, dodać przyprawę do piernika, kawę i odstawić do wystygnięcia. Do wystudzonej masy dodać powidła, mąkę wymieszaną z sodą i żółtka.Na koniec dodać piane z białek ubitą na sztywno i pokrojone suszone śliwki.
  • 2. Całość wymieszać i wylać do formy keksowej (12X25) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 45-50 min w temperaturze 175 stopni do tzw ''suchego patyczka''. Wyjąc z formy i wystudzić. Wystudzony piernik polać polewą. Taki piernik może stać kilka dni, a najlepiej przechowywać go w szczelnym pojemniku, wtedy staje się jeszcze bardziej wilgotny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

3.55 (588 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

piernik milky way

To może cię zainteresować