Piernik świąteczny z masą i powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy ciasto:
Kasię i miód przekładamy do rondelka i podgrzewając rozpuszczamy je i łączymy ze sobą. Następnie studzimy ( mają być lekko ciepłe ).
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, przyprawę do piernika, sodę, mieszamy je ze sobą. Następnie dodajemy jajka i Kasię z miodem i mieszamy do połączenia się składników ( ja to robiłam drewnianą łyżką, było ciężko ale dałam radę, można użyć miksera ).
Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Schłodzone ciasto wyciągamy na podsypany mąką blat. Formujemy z niego wałek, który dzielimy na 3 równe części.
Każdą część wałkujemy na wielkość formy do pieczenia ( ja miałam foremkę 25 x 25 ).
Formę wykładamy papierem do pieczenia, na dno wykładamy rozwałkowane ciasto. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto natychmiast wyciągamy z foremki i odkładamy do wystudzenia.
Tak postępujemy również z pozostałymi dwoma kawałkami ciasta.
2.Przygotowujemy krem:
W połowie szklanki mleka mieszamy budynie i cukier. Resztę mleka gotujemy i przygotowujemy na nim budyń. Odstawiamy go do przestudzenia.
Miękką Kasię miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez 5 minut. Następnie dodajemy do niej po łyżce budyniu ( ciągle miksując ), aż do uzyskania gładkiego kremu.
3.Pierwszy placek układamy na podstawce, smarujemy go połową powideł, na które nakładamy połowę kremu budyniowego. Przykrywamy drugim plackiem, który również smarujemy resztą powideł i nakładamy pozostały krem. Na górę nakładamy trzeci placek.
4.Przygotowujemy polewę:
Wszystkie składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej i tak przygotowaną polewą dekorujemy nasz piernik ( ja oblałam górę i boki, ale można ograniczyć się do samej góry ciasta ).
5.Gdy polewa nam zastygnie zawijamy całe ciasto w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki na 2 - 3 dni.
Po tym czasie nasz piernik skruszeje, nasiąknie powidłami i będzie po prostu idealny.
Komentarze