Piernik świąteczny z masą i powidłami

4.51 (154 ocen)

  • 5 godz. 20 min

Robiłam go na święta, ale jest doskonały również do niedzielnej kawki. Polecam.

  • 5 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    500 g mąki pszennej
    100 g cukru
    250 g miodu
    3 jajka
    125 g margaryny Kasi
    2 pełne łyżeczki przyprawy do piernika
    2 łyżeczki sody


    Składniki na krem:

    500 ml mleka
    2 budynie waniliowe z cukrem
    3 łyżki cukru
    1 kostka do pieczenia Kasia


    Dodatkowo przygotowujemy:

    ok. 400 g powideł śliwkowych

    Składniki na polewę czekoladową:

    2 tabliczki czekolady ( gorzka i mleczna )
    3 łyżki masła
    3 łyżki słodkiej śmietanki 30%

Wystaw ocenę:

4.51 (154 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Piernik Desery

Piernik świąteczny z masą i powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto:
    Kasię i miód przekładamy do rondelka i podgrzewając rozpuszczamy je i łączymy ze sobą. Następnie studzimy ( mają być lekko ciepłe ).
    Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, przyprawę do piernika, sodę, mieszamy je ze sobą. Następnie dodajemy jajka i Kasię z miodem i mieszamy do połączenia się składników ( ja to robiłam drewnianą łyżką, było ciężko ale dałam radę, można użyć miksera ).
    Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na 2 godziny.
    Schłodzone ciasto wyciągamy na podsypany mąką blat. Formujemy z niego wałek, który dzielimy na 3 równe części.
    Każdą część wałkujemy na wielkość formy do pieczenia ( ja miałam foremkę 25 x 25 ).
    Formę wykładamy papierem do pieczenia, na dno wykładamy rozwałkowane ciasto. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto natychmiast wyciągamy z foremki i odkładamy do wystudzenia.
    Tak postępujemy również z pozostałymi dwoma kawałkami ciasta.
  • 2. Przygotowujemy krem:
    W połowie szklanki mleka mieszamy budynie i cukier. Resztę mleka gotujemy i przygotowujemy na nim budyń. Odstawiamy go do przestudzenia.
    Miękką Kasię miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez 5 minut. Następnie dodajemy do niej po łyżce budyniu ( ciągle miksując ), aż do uzyskania gładkiego kremu.
  • 3. Pierwszy placek układamy na podstawce, smarujemy go połową powideł, na które nakładamy połowę kremu budyniowego. Przykrywamy drugim plackiem, który również smarujemy resztą powideł i nakładamy pozostały krem. Na górę nakładamy trzeci placek.
  • 4. Przygotowujemy polewę:
    Wszystkie składniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej i tak przygotowaną polewą dekorujemy nasz piernik ( ja oblałam górę i boki, ale można ograniczyć się do samej góry ciasta ).
  • 5. Gdy polewa nam zastygnie zawijamy całe ciasto w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki na 2 - 3 dni.
    Po tym czasie nasz piernik skruszeje, nasiąknie powidłami i będzie po prostu idealny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować