Piernik(murzynek) przekładany pianką śnieżkowo-galaretkową

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Postanowiłam urozmaicić nasz ulubiony piernik a wszyscy lubią tą piankę,więc połączyłam te dwa smaki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    2 szklanki cukru
    2 szklanki mleka
    2 łyżki kakao
    2 łyżki sody
    2 jajka
    1 powidła śliwkowe(może być dżem)
    0,5 palmy
    Masa:
    4 śnieżki
    2 czerone galaretki
    2 zielone lub żółte galaretki
    Polewa:
    4 łyżki kakao
    4 łyżki cukru pudru
    4 łyżki mleka
    4 łyżki palmy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Murzynek Desery Galaretki

Piernik(murzynek) przekładany pianką śnieżkowo-galaretkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka,cukier i palmę ucieramy.Dodajemy dżem i wlewamy szklankę mleka.Mieszamy.Wsypujemy mąkę i kakao,mieszamy.W szklance mleka rozpuszczamy sodę i wlewamy do ciasta.Mieszamy i wylewamy na wysmarowaną margaryną blachę.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy godzinę w 180 stopniach.
  • 2. Upieczony piernik zostawiamy do ostygnięcia.W tym czasie robimy zielone galaretki-rozpuszczamy dwie w dwóch szklankach wody.Ostygnięty piernik wyjmujemy z blachy i kroimy na trzy warstwy.Pierwszą wkładamy ponownie do blaszki.Gdy galaretki zaczną nam lekko tężeć ubijamy śnieżki i wlewamy do nich galaretki.Mieszamy i wstawiamy na pięć minut do lodówki.Potem piankę wykładamy na ciasto i przykrywamy drugą warstwą.Wstawiamy do lodówki.
  • 3. Robimy czerwone galaretki-też dwie rozpuszczamy w dwóch szklankach wody.Gdy zaczną lekko tężeć ubijamy śnieżki,mieszamy i znowu na pięć minut do lodówki.Następnie wykładamy na ciasto i rozsmarowujemy.Przykrywamy ostatnią warstwą i do lodówki.
  • 4. Robimy polewę.W małym rondelku rozpuszczamy składniki i mieszamy.Zostawiamy do ostygnięcia i rozsmarowujemy na pierniku.Posypujemy kolorową posypką.

Porady

Piernik możemy upiec dzień wcześniej wieczorem a rano zacząć robić pianki.Możemy także podzielić piernik na pół i jedną część podać normalnie a drugą przełożyć.Tak zrobiłam w tym roku.Wtedy bierzemy oczywiście pół składników na piankę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Galaretka Śnieżka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować