Piernik karmelowy z masą śliwkową i orzechami

5 (144 ocen)

Aromatyczny piernik z dodatkiem korzennych przypraw, gdzie szczególnego smaku dodaje mu palony cukier, czyli karmel. Przełożony masą z powideł śliwkowych, orzechów, czekolady i okruchów piernika. Bardzo smaczny i typowo świąteczny wypiek.

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1 łyżka przyprawy do piernika
    125 g margaryny lub masła
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1/3 szklanki wody
    1 łyżka miodu

    MASA DO PIERNIKA:

    150 g okruchów z piernika
    50 g orzechów włoskich mielonych
    150 g powideł śliwkowych
    25 g czekolady gorzkiej
    25 g czekolady mlecznej
    2 łyżki śliwowicy

    POLEWA:

    25 g czekolady gorzkiej
    25 g czekolady mlecznej
    1 łyżeczka masła
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Piernik karmelowy z masą śliwkową i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pół szklanki cukru wsypać do garnka i zalać wodą. Gotować, aż syrop nabierze jasnego, brązowego koloru. Z chwilą jak postawimy garnek na ogniu możemy przemieszać i rozpuścić cukier z wodą. Później już nie mieszamy. Na końcu dodać miód i odstawić do przestudzenia. Należy uważać, żeby nie przypalić.

  • image-0ctqjf0 2. Żółtka oddzielone od białek utrzeć z 1/4 szklanki cukru, aż będą puszyste. Rozpuścić margarynę i przestudzoną wlewać do ucieranych żółtek. Następnie wlać ciepły, ale niegorący karmel. Zmiksować i wsypać suche składniki, czyli przesianą mąkę pszenną razem z spulchniaczami oraz przyprawą do piernika.
  • image-082wt67 3. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać w masę. Wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 45 min. Wystudzić.

  • image-0pt15nt 4. Piernik wyrasta z górką, którą należy ściąć i rozdrobnić. Wyrównany piernik przekroić na trzy części.
    Powidła śliwkowe rozgrzać w garnku i jeżeli są kawałki owoców to zmiksować. Do gorących dodać pokruszoną czekoladę i mieszając rozpuścić. Okruchy z piernika wymieszać ze zmielonymi orzechami i powidłami z czekoladą. Wszystko wymieszać dodając do smaku alkohol. Masę tuż po przygotowaniu rozsmarować na trzech blatach piernika. Można jeszcze dodatkowo rozsmarować powidła śliwkowe. Piernik złożyć, zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia i przycisnąć czymś na wierzchu, np kładąc deskę do krojenia. Odstawić w chłodne miejsce.

    Przygotować polewę rozpuszczając czekolady z masłem nad kąpielą wodną. Rozsmarować na pierniku i ozdobić dekoracjami cukierniczymi. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Masa Orzechy Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować