Piernik drożdżowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Piernik + drożdże = pyszne, efektywne i delikatne ciasto. Od tradycyjnego piernika różni się tym że jest puszysty i leciutki jak puszek. Ekspresowy w wykonaniu, nie musi leżakować ani przed pieczeniem, ani po upieczeniu, nie musi nawet wyrastać, pomimo, że jest na drożdżach.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    • 7 jajek
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka sztucznego miodu płynnego
    • 1 szklanka oleju
    • 35 dkg. maki
    • 10 dkg. drożdży
    • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
    • 2 łyżki sody

    Składniki na masę:
    • 1/2 szklanki mleka
    • 4 łyżki kaszy manny
    • cukier waniliowy
    • 20 dkg.masła
    • 1 szklanka cukru pudru

    Dodatkowo:
    • powidła śliwkowe
    • polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Piernik drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z 4 łyżkami cukru i odstawić na ok 10 minut.
    Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Następnie dodać miód, mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika, rozpuszczone drożdże, olej i ubita pianę z białek. Wszystko razem wymieszać. Powstałą masę podzielić na 2 części i upiec 2 placki. Piec 30-40 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu każdy z placków przekroić na pół by powstały po 2 blaty.
  • 2. Mleko zagotować. Następnie dodać kaszę manna i cukier waniliowy. Dobrze wymieszać i gotować ok 2 minut. Pozostawić do wystygnięcia.
    Masło utrzeć z cukrem, następnie dodać masę grysikową.
  • 3. Przełożyć: placek- masa- powidła itd. Całość polać polewą czekoladową. Przechowywać w zimnym miejscu.
  • 4. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować