Piernik drożdżowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. DROŻDŻE ROZPUŚCIĆ W CIEPŁYM MLEKU DODAJĄC 1 ŁYŻKĘ CUKRU, ZAMIESZAĆ I ZOSTAWIĆ NA CHWILE.
2. ŻÓŁTKA UTRZEĆ Z CUKREM DODAĆ MIÓD, OLEJ, MĄKĘ, SODĘ, KAKAO, PRZYPRAWĘ DO PIERNIKA.
3. NA KONIEC DODAĆ DROŻDŻE I UBITE BIAŁKA
4. WKŁADAĆ DO ZIMNEGO PIEKARNIKA PIEC OK 50-60 MINUT
POLEWA:
MARGARYNĘ, WODĘ, I CUKIER ROZPUŚCIĆ GDY ZACZNIE SIĘ GOTOWAĆ DODAĆ KAKAO I NA KONIEC CZEKOLADĘ AZ DO ROZPUSZCZENIA ( DZIĘKI CZEKOLADZIE POLEWA SIĘ ŁADNIE ZASTYGNIE)
Porady
PIERNIKA EWENTUALNIE MOŻNA PRZEKROIĆ NA PÓŁ I PRZEŁOŻYĆ ULUBIONYM DŻEMEM
Komentarze