Piernik dwutygodniowy

4.49 (158 ocen)

  • 60 min

ciasto przygotowujemy dwa-tygodnie przed świętami. w zgiełku przygotowań świątecznych ekspresowo kończymy ciasto piernikowe.Idealne będzie na BOŻE NARODZENIE 2014

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    1/2 kg. mąki
    3 jajka
    20 dkg. cukru
    20 dkg. miodu
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka goździków mielonych
    15 dkg margaryny

    masa:
    1 litr mleka
    1 kostka margaryny
    2 budynie śmietankowe.

    1 słoik powideł

    polewa:
    1/2 kostki margaryny
    2 łyżki kakao gorzkiego
    2 łyżki cukru
    2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernik dwutygodniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: wyrobić z podanych składników zawinąć w folie lub w szczelnym pojemniku plastikowym włożyć na 2 tygodnie do lodówki.
    następnie rozwałkować i upiec 3 placki.
    masa: w ok 1/2 szklanki mleka rozpuścić 2 opakowania budyniu śmietankowego resztę mleka zagotować z kostka margaryny , do gotującego się mleka dodać rozpuszczony budyń. (letnim budyniem przekładamy piernikowe blaty)
    polewa: do rondelka dajemy wszystkie składniki na niewielkim ogniu roztapiamy składniki nie dopuszczając żeby polewa się zagotowała.

    kolejność:
    ciasto piernikowe posmarowane powidłami + masa budyniowa letnia+ ciasto piernikowe posmarowane powidłami + masa budyniowa letnia + ciasto. na górę polewa kakaowa.

Porady

Dostałam ten przepis od koleżanki z pracy i piekę już go 5x na święta Bożego Narodzenia....znika błyskawicznie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować