Piernik na piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piwo wlewamy do garnka, zagotowujemy, zdejmujemy z kuchenki.
W misce mieszamy mąkę, kakao, sodę, imbir, pieprz i cynamon.
2.W drugiej misce ubijamy całe jajka, cukier, miód oraz olej (na gładką masę). Do miski z jajkami i cukrem wsypujemy suche składniki oraz piwo. Całość miksujemy jedynie do połączenia się składników.
Do formy (ja użyłam silikonowej w kształcie serca) przelewamy ciasto. Nie przejmujemy się, że ciasto będzie dosyć rzadkie. Jeżeli używamy tradycyjnej blaszki przed wylaniem ciasta wykładamy ją papierem do pieczenia.
3.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni i pieczemy piernik przez około 1 godzinę (do tzw. suchego patyczka). Studzimy. Przygotowujemy polewę.
W garnku zagotowujemy śmietanę kremówkę, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Studzimy polewę a następnie smarujemy nią górę piernika. Dowolnie ozdabiamy!
Komentarze