Pierniczki świąteczne - szybkie i miękkie

4.21 (441 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób

Proste i naprawdę szybkie w przygotowanie świąteczne pierniczki miękkie. Nie wymagają długiego leżakowania i można je przygotować nawet dzień przez samymi świętami. Takie pierniczki miękkie to idealny przepis dla zabieganych!

  • 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 300 g miodu
    120 g masła
    600 g mąki pszennej
    100 g cukru pudru
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    ¼ łyżeczki soli
    1 łyżka ciemnego kakao
    3 łyżki przyprawy do pierników
    1 jajko

    Lukier królewski: białko jajka kurzego, cukier puder
Wystaw ocenę:

4.21 (441 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Pierniczki

Pierniczki świąteczne - szybkie i miękkie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierniczki miękkie - przepis prosty:
    W garnku roztopić masło i podgrzać razem z miodem. Odstawić do przestudzenia.
  • 2. Do miski wsypać mąkę, cukier puder, sodę oczyszczoną, sól, kakao i przyprawę do pierników. Wszystko wymieszać najlepiej rózgą by spulchnić mąkę.
  • 3. Do miski z sypkimi składnikami wlać przestudzone masło z miodem i wyrobić najlepiej mikserem do połączenia się składników (wyrabiam łopatkami do ciasta drożdżowego ). Ciasto na pierniczki miękkie powinno być jednolite i miękkie.
  • 4. Stolnice podsypać mąką i przełożyć ciasto. Rozwałkować na cienki placek około 0,5 cm grubości i wykrawać ciastka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • 5. Lukier: białko połączyć z cukrem pudrem w misce tak aby nie było grudek a lukier miał lekko gęstą konsystencje i polukrować ostudzone pierniczki miękkie.

Porady

Do lukru na pierniczki miękkie można dodać barwniki spożywcze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jak zrobić miękkie pierniczki?

Ciasto na pierniczki miękkie nie wymaga długiego wyrabiania, ani przechowywania w lodówce. Ciasto, które leżakuje będzie twardsze a pierniczki świąteczne wyjdą chrupiące i delikatne. Gdy chcemy, aby pierniki świąteczne były miękkie, to wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej lub najlepiej miód rozpuszczony z masłem. Część osób może się zastanawiać, jak przechowywać pierniczki żeby były miękkie. Po upieczeniu pierniczki będą miękkie, gdy włożymy je do słoika wraz z ćwiartkami jabłka. Tak przygotowane pierniczki miękkie będą dodatkowo pachnące i wilgotne od owoców. Pierniczki będą również miękkie, gdy przechowamy je w blaszanej puszce ze świątecznym motywem dekoracyjnym. 

Co zrobić, aby pierniczki były miękkie?

Jeżeli jednak korzystacie z przepisu na tradycyjne chrupiące pierniczki, to należy uzbroić się w cierpliwość. W tym przypadku potrzeba nawet dwóch miesięcy, aby pierniczki stały się miękkie i wilgotne. W szczególności, gdy korzystamy z receptur na bazie mąki z grubego przemiału. Pierniczki będą miękkie, gdy ich wypiekanie zaczniemy na początku listopada i zostawimy w słoiku. Dodatek suszonych plastrów gruszek lub jabłek również przyspieszy przygotowania.

 Zobacz przepis na domek z piernika!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować