Pierniczki pełnoziarniste

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Cudne zapachy. Cudne pierniczki. I cudowne smaki. Powstałe z inspiracji książką "Cukiernia pod amorem", w piątkowym cyklu "Przy jedzeniu się (nie) czyta!". Szczegóły na końcu przepisu.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka pszenna: 150 gramów
    - mąka pełnoziarnista: 50 gramów
    - cukier puder: 65 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - masło: 50 gramów
    - miód: 50 gramów
    - przyprawa do piernika: 1 łyżka
    - gałka muszkatałowa: 1 szczypta
    - kakao: 1 łyżka
    - soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pierniczki pełnoziarniste - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki. Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej) – ja wałkowałam pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej. Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce - podczas pieczenia trochę urosną. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce.
  • 2. Ciasteczka zrobiłam pod wpływem inspiracji książką "Cukiernia pod amorem". Jej recenzję i więcej przepisów na słodkości inspirowane literaturą znajdziesz na moim blogu kulinarno-literackim bookmeacookie.blogspot.com
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować