Pierniczki alpejskie

4.5 (167 ocen)

  • Łatwy

Pyszne, mięciutkie i puszyste w środku pierniczki.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 1 kilogram
    - żółtka: 8 sztuk
    - białka: 3 sztuki
    - cukier: 1.5 szklanki
    - kakao: 3 łyżki
    - przyprawa do piernika: 4 łyżeczki
    - gęsta śmietana: 200 mililitrów
    - soda: 3 łyżeczki
    - masło lub margaryna: 250 gramów
    - miód: 400 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierniczki

Pierniczki alpejskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozpuścić masło, miód i przyprawy. Odstawić do wystygnięcia.
  • 2. Białka ubić na sztywno. Po ubiciu dodać cukier i stopniowo żółtka.
  • 3. W miseczce wymieszać śmietanę z sodą. Zaczekać aż soda spulchni śmietanę.
  • 4. W misie robota umieścić mąkę, i kakao. Dodać ubite białka i masę miodową. Mieszać. Na koniec dodać śmietanę. Wyrobić ciasto.
    Ciasto będzie dość luźne. Wstawić do lodówki na przynajmniej 24 godziny do zgęstnienia.
  • 5. Gęste już ciasto rozwałkować na stolnicy obficie posypanej mąką na grubość około 3 mm. Wycinać pierniczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniki będą grubiutkie:)
  • 6. Piec w temperaturze 180 stopni przez 8-10 minut do zbrązowienia. Pierniczki będą bardzo miękkie po wyjęciu z piekarnika. Po kilku minutach lekko stwardnieją i wtedy dopiero przenosić na kratkę i studzić.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować