Pierniczki tuż po upieczeniu są kruche i chrupiące, ale nie mocno twarde. Wyjęte z pojemnika i trzymane przez kilka godzin w temperaturze pokojowej robią się mięciutkie i rozpływają się w ustach.
1.Masło włóż do rondelka i ustaw na małym ogniu, gdy zacznie się topić dodaj miód. Nadal podgrzewaj na minimalnym ogniu, ciągle mieszając, aż miód i masło się rozpuszczą. W żadnym wypadku nie możesz dopuścić do zagotowania. Rondelek odstaw do przestygnięcia.
2.Do miski przesiej mąkę z kakao, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Dodaj cukier puder, roztrzepane jajko i wlej przestudzoną zawartość rondelka. Całość dokładnie miksuj, aż uzyskasz gładkie i jednolite ciasto. Z ciasta zrób dłońmi kulę, włóż do miski obsypanej mąką. Miskę nakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
3.Schłodzone ciasto wałkuj partiami do grubości 3 mm delikatnie podsypując stolnicę mąką. Pierniczki wycinaj foremkami i układaj w małych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180*C piekarniku 7-10 minut.
4.Upieczone ciasteczka wystudź na kratce kuchennej.
5.Cukier puder przesiej dwukrotnie przez gęste sitko. Białko utrzyj dodając partiami cukier puder na gęsty i jednolity lukier. Możesz to zrobić mikserem z końcówką do ucierania lub najprościej ucierając łyżką. Jeśli w trakcie dekorowania lukier zbyt mocno zgęstnieje możesz dodać kilka kropli wody lub soku z cytryny i bardzo dokładnie wymieszać.
6.Chcąc w naturalny sposób zabarwić lukier możesz dodać kilka kropli soku z buraczków, malin lub aronii, a otrzymasz lukier w kolorze różowym. Sok ze szpinaku zabarwi na zielono, a szczypta kurkumy na żółto.
7.Jeśli na dłużej przerywasz dekorowanie pierniczków, np. do następnego dnia, pojemnik z lukrem zawiń w folię spożywczą i zostaw w chłodnym miejscu.
8.Do dekorowania możesz wykorzystać patyczek do szaszłyków, rożek wykonany z papieru do pieczenia, rękaw cukierniczy, strzykawkę lub inny wygodny dla Ciebie sposób.
9.Polukrowane pierniczki układaj na kratce kuchennej do całkowitego zastygnięcia lukru, a trwa to bardzo krótko. Pierniczki przełóż do metalowej puszki lub szczelnie zamykanego pojemnika na żywność.
10.*dziesięć minut to czas pieczenia jednej blaszki pierniczków. Do czasu przygotowania nie doliczyłam czasu lukrowania, który w dużej mierze zależy od naszej w tym wprawy.
11.*z tej porcji wyszło mi 200 sztuk pierniczków różnej wielkości.
Komentarze